Filmpjes over glasblazen

Welkom bij onze filmpjes over glasblazen. Mensen willen weten hoe glasblazen in zijn werk gaat, vandaar deze hele website natuurlijk … Maar in ons atelier is de meest gestelde vraag eigenlijk: “Mag ik een keer komen kijken in jullie glasblazerij?” of “Mag ik meekijken terwijl jullie aan ons werk werken. Zien is toch anders dan lezen, nietwaar?

Helaas hebben wij geen tribune voor publiek in onze glasblazerij. Je kunt er dus niet lekker bij gaan zitten, terwijl iemand uitlegt wat we aan het doen zijn. En het is simpelweg niet veilig om tussen de glasblazers door te lopen. Toch is niets leuker dan een kijkje in de glasblazerij waarvan je zelf één of meerdere objecten hebt gekocht. Daarom hebben we bij Glass & Art een eigen youtube kanaal gemaakt.

Hieronder vind je de top drie van de meest bekeken en meeste instructieve filmpjes over glasblazen.

1. Het maken van glazen bollen (presse papiers).

Het filmpje is al wat ouder, en toont onze oude glasblazerij. We zijn inmiddels behoorlijk opgeschaald, met meerdere werkplekken en maar liefst 7 ovens in die ruimte alleen al. Maar toch, het blijft een mooi filmpje, en het geeft een goed idee hoe een glazen bol met kleuren wordt gemaakt. Een gekleurde bol is een beetje de basis van alles wat je maakt, of het nu massief of geblazen is. Vandaar dat dit filmpje op nummer 1 staat!

De glasblazer is Katinka Waelbers

2. Het maken van een glazen bloem

Er zijn twee soorten glasblazen: het glasblazen aan de blaaspijp zoals hierboven, en het glasblazen aan de brander. Bij Glass & Art doen we beide met veel plezier. Vooral ook de combinatie is erg leuk! In dit filmpje zie je hoe glasblazen aan de brander te werk gaat. Katinka Waelbers maakt een glazen bloem.

3. Glasfusing

Ok, eens, glasfusing is strikt genomen geen glasblazen, maar het is wel een glaskunsttechniek die door steeds meer mensen wordt beoefend. Het is vele malen eenvoudiger te leren, en de apparatuur en materialen zijn in een normaal huis / normale garage prima te installeren. In de meeste galerieën vind je bij de glaskunstafdeling tegenwoordig veel meer glasfusing dan geblazen glas staan. Zo gaat het in zijn werk (Robert Gall en Katinka Waelbers maken de schalen):

Dank jullie wel voor het bekijken van onze filmpjes over glasblazen!