assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /home/phwd432645/domains/glasblazen.nl/public_html/Ip/Internal/Revision.php:44 Emailleren, smelten van glas op metaal

Emailleren

Emailleren wordt vaak overgeslagen als het gaat om de opsomming van de warme en hete glastechnieken, en dat is alles behalve terecht. 

Emailleren is het smelten van een dun laag gekleurd glas op een metaal, of op een glazen voorwerp of plaat. Je kunt dus emailleren op koper, zilver, ijzer, RVS, en goud. Je kunt niet emailleren op aluminium, ook al wordt het wel zo genoemd. Dat wordt gedaan met zogenaamde "koude emailles", wat gewoon kunststoffen zijn en geen glas.

Emailleren valt onder de warme glastechnieken: er zijn temperaturen voor nodig van tenminste 740 graden, oplopend tot 920 graden. De meeste emailles voor sieraden (koper, zilver, goud) smelten rond de 800 graden, terwijl emailles voor de industrie (ijzer) vaak kobalt bevatten en enkele tientallen graden hoger nodig hebben. Emaillepoeders zijn glaspoeders, maar wel met bijzondere eigenschappen: ze kennen een heel hoog percentage aan kleurstoffen (een dun laagje geeft al hele heftige kleuren) en ze zijn zo afgesteld dat ze fusen aan het metaal of glas dat je eronder gebruikt.

De standaard werkwijze is  het volgende: maak de ondergrond goed schoon, strooi een laagje poeder erop, smelt deze, en laat het betrekkelijk snel afkoelen. Zo gezegd is het een eenvoudige techniek. De moeilijkheid zit in het feit dat je een hele reeks chemische reacties kunt krijgen tussen de kleuren van de emailles onderling en tussen het metaal en het emaille. Dit maakt emailleren tot een moeilijk vak waarvoor veel kennis en kunde nodig is.

Er bestaan heel veel verschillende emailletechnieken. Een overzicht vind je hier.

Hieronder vind je een youtubefilm van een beginnersworkshop.