Categorieën
Hoe maakt ze haar glaskunst?

Hoe maken we onze glazen bollen?

Glazen bollen (glazen presse papiers) worden gemaakt in de glasblazerij, maar de meeste zijn niet geblazen. Bij glasblazen is het blazen een optie, geen plicht. Hoe maken we de glazen bollen die je op onze website vindt dan wel? En hoe maken we glazen bollen met een beetje crematie as erin?

Een glazen bol met een boom erin.
(Geen geduld om te lezen? Helemaal onderaan vind je ons youtubefilmpje)
Het principe

Het principe is eigenlijk heel simpel. We warmen de punt van de blaaspijp op, tot zo’n 800 tot 1000 graden, en dippen het puntje al draaiend in de pot met gesmolten glas (1140 graden). Dan blijft er een klein laagje glas aan de pijp zitten. De eerst volgende keer dat je de pijp, na  flink wat afkoelen, weer door het gesmolten glas haalt, blijft er weer een laagje zitten, etc. Een bol van bijvoorbeeld 10 cm gaat (afhankelijk van de pijpgrootte, de temperatuur van het glas, hoe diep je de pijp in het glas duwt, etc) 3 à 4 maal door de pot. Bij elke laag groeit de bol dus een beetje.

Een druppel is eigenlijk een bol, waaraan we met een pincet een puntje getrokken hebben toen het glas nog vloeibaar was.
Kleuren en as

Tussen die 3 of 4 lagen in, kunnen we “creatieve dingen” met het glas doen. We kunnen bijvoorbeeld gekleurde glaskorrels (glas frit) toevoegen en tussen die lagen kan dus ook crematie as komen. As of kleuren worden er dus nooit letterlijk “in glas geblazen”, terwijl het wel vaak “as in glas laten blazen” genoemd wordt. We verwerken de as tussen de lagen in, zodat hij ingesloten zit.

Een kleurrijke glazen bol met crematie as erin

Alleen al omdat we tussen die verschillende lagen met as en kleuren werken, hebben we veel mogelijkheden. We kunnen de as bijvoorbeeld heel diep in de bol smelten, met veel kleuren erom heen. Dan zie je het nauwelijks, andersom kan ook: juist de kleur in het midden en de as buitenom. We kunnen de kleuren mengen, marmeren, of tot een spiraal draaien, net naar de wens van de klant.

Een glazen bol met crematie as en een duiker erin.
Talloze andere mogelijkheden

Maar er is meer mogelijk. Naast alleen kleur en as oppikken, kunnen we ook veel andere bijzondere dingen doen tussen de lagen door. We kunnen bijvoorbeeld glazen bloemen of vissen toevoegen, of met branders en glasdraden abstracte vormen tekenen. Door gaatjes te prikken in het vloeibare glas, deze te laten stollen en een laag gesmolten glas erover heen te leggen, krijgen we bellen. Met mallen of met handgereedschap kunnen we vormen maken in de kleuren. Met branders kunnen we specifieke plekken in de bol warmer maken dan andere delen, en zo andere details bewerken, toevoegen of weghalen. Een bijzonder chique techniek is bijna gestold glas over zilver of goud te rollen. We krijgen dan mooie luxe bollen met veel schittering. Zo zijn er nog talloze mogelijkheden

Door een combinatie van de vele technieken, kunnen we echt veel bijzondere dingen doen: geen bol is hetzelfde.
Een glazen bol in de vorm van een tennisbal: een heel mooi aandenken van een trouwe viervoeter. Regelmatig maken wij bollen met as van huisdieren.
Van blob naar bol

Als we alle lagen klaar hebben, hebben we nog geen bol: de vorm is dan een beetje “blobvormig” en hangt aan het einde van de blaaspijp. Met behulp van de jacks (gereedschap dat eruit ziet als een grote pincet met dunne zijkanten), maken we een groef tussen het einde van de blaaspijp en het glas dat uiteindelijk de bol gaat worden. Met nat houten gereedschap, gietijzeren vormen en natte kranten (we gebruiken onbedrukt krantenpapier), werken we net zo lang dat de bol de gewenste vorm heeft.

Silver cloud: een glazen bol met zilver erin.
Een afkoeloven van 510 graden.

Is de vorm OK, dan laten we wat koud water lopen in de “jack line”: de groef die we met de jacks gemaakt hebben. Het nog net niet gestolde glas is zo’n 600 graden en vindt die koude waterdruppels alles behalve fijn. De onderkant van de glazen bol stolt super snel en gaat breken! En dat was precies de bedoeling: eenmaal van de blaaspijp afgebroken, kunnen we de glazen bol oppakken en in de oven zetten (510 graden) om langzaam af te koelen.

48 uur later mag de oven open en kunnen we het eindresultaat bekijken.

Verder lezen over hoe glasblazen in zijn werk gaat? Kijk bij de “hoe maakt ze het” blogs!