Categorieën
Glasweetjes

Zeven bizarre voorwerpen van glas

Er zijn in de loop der tijd veel zeer bijzondere historische gebruiksvoorwerpen van glas gemaakt. Toepassingen waar je nooit bij stil staat, totdat er op een gegeven dag een klant het atelier binnen loopt en vraag om iets te reproduceren of te restaureren…..dit is onze top zeven van meest bizarre voorwerpen van glas.

1. Bommen en Granaten

Vaak is mij gevraagd: “hoe kom je op het idee?” Ach, de meeste ideeën komen vanzelf, soms moet je er even voor gaan zitten. Maar het volgende idee was echt nooit bij mij opgekomen: landmijnen van glas….hoe vals kun je zijn.

Aan glas kun je je lelijk verwonden, moet de wat sadistisch aangelegde ingenieur hebben gedacht toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog landmijnen ontwierp van glas. Deze, op een jampot lijkende, objecten zorgen dat omstanders niet alleen zwaar gewond raken (dan wel overlijden) door de explosie van het kruid, maar ook dat hun hele lijf voor glasscherven komt te zitten. De nodige info over landmijnen van glas kun je hier vinden.

De Duitse glasmijn 43 uit de WOII. Deze was bedoelt in te zetten tegen personen.
2. Schietoefeningen

Voor een landmijn is het wat grof, maar geef toe, een beetje slopen is soms wel leuk….Opruimen in een glasatelier is heerlijk om te doen: beschadigd of afgekeurd werk smijten we dan met veel kracht in de afvalbak. Daar spat het enthousiast uiteen. Misschien een beetje decadent, maar niet erg vreemd dus dat er voor schietoefeningen glazen “target balls” ontwikkeld zijn. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw maakte glasblazers dikwandige glasbollen (een soort heftige kerstbal) die rijk gedecoreerd werden. Deze ballen werden gelanceerd, om – net als kleiduiven – weer uit de lucht te worden geschoten. Een uitgebreide geschiedenis van deze merkwaardige objecten vind je hier.

3. Glazen wandelstokken

Volledig glazen wandelstokken zijn in de 19e en begin 20e eeuw veel gemaakt als pronkvoorwerp voor parades en shows. Om echt mee te wandelen zijn ze minder geschikt natuurlijk. Er zijn ook in Engeland en Frankrijk verhalen bekend over achterblijvende families die tijdens oorlogen een glazen wandelstok kregen. Zolang de stok heel was, zou het hun geliefde in de strijd goed gaan, zo luidde het bijgeloof. Een korte geschiedenis van de glazen wandelstok vind je hier.

Geheel glazen wandelstokken worden niet veel meer gemaakt, maar ik heb een wandelstok ontwikkeld waarvan de knop van massief glas is. Deze ligt lekker in de hand, is zeer robuust, en je kan met een schroefmechanisme de kop verwisselen voor een andere kleur!

Een wandelstok uit de glasblazerij van Glass & Art

4. Het spinnen van wol

Voor de uitgebreide introductie van het spinnenwiel in de 15e eeuw, gebruikte mensen een spindel om de wol te spinnen. Een spindel is een stokje met een zware kraal eraan dat als een dol tolletje ronddanst. Vaak was deze kraal van steen of klei, maar chique vrouwen hadden natuurlijk een mooie kraal van glas. Glas is immers zwaarder dan beton! Maar toch is het bizar: zo’n spindel wordt keer op keer met een grote vaart over de vloer getold. Je zou denken dat je dan niet voor duur glas kiest om mee te gooien. Er zijn er dan ook niet veel meer over. Binnen kort hier een foto met een glazen spindel uit ons atelier. Tot die tijd verwijzen we je graag door.

5. De was strijken met glas

We zijn al weer bij de vijfde van de zeven meest bizarre voorwerpen van glas. Zeeuwse en bijvoorbeeld Markse klederdracht kenmerkt zich door stijf rechtopstaand kant. Om dat kant zo glad en stevig te krijgen wordt het gestreken met een strijkglas. De kappen worden in stijfsel gedoopt, gedroogd en dan net zo lang gewreven met een strijksteen dat de stof zelfs gaat glimmen. Hieronder zie een een exemplaar door ons atelier gemaakt voor het Openluchtmuseum in Arnhem. Op de website van Historisch gebruiksglas vind je een uitgebreid artikel over deze strijkglazen.

Strijkglas, replica, gemaakt voor het Open Lucht Museum Arnhem.
6. Schrijven en tekenen

Met glazen pennen kun je heel mooi schrijven en tekenen. De eerste glazen pennen (voor zover ons bekend) werden in de 17e eeuw in Venetië gemaakt. Gewoon dippen in de Oost-Indische inkt en rustige, langzame bewegingen maken super mooi kalligrafisch werk. Hieronder een filmpje over hoe wij glazen pennen maken die kalligrafie-kunstenaars echt gebruiken!


7. Lekker koud en hard? Of liever toch wat warmer en zachter?

Ieder zijn voorkeur, en zo heeft de seksuele revolutie uit de twintigste eeuw ook zijn sporen nagelaten in de glaswereld.

Glazen dildo’s zijn er in vele soorten en maten, en erg populair. Onze glasblazerij heeft ooit de vraag gehad of we elke maand (!) 200 glazen dildo’s wilde maken. Nu zijn we best in voor wat gekkigheid, maar dit royale verzoek hebben we toch maar beleefd afgeslagen…..

Glazen dildo’s zijn best bekend, maar wist je dat ook rubberen condooms om glazen mallen werden gemaakt? De mallen hieronder zijn van borosilicaatglas: perfect geschikt om onder vacuüm met gesmolten rubber te bekleden voor een ultradun resultaat….

Mallen van borosilicaat voor het
maken van rubberen condooms.

Dit zijn volgens ons de zeven meest bizarre voorwerpen van glas die ooit zijn gemaakt. Maar wellicht hebben we er een gemist? Laat het ons weten!