Categorieën
Glass & Art nieuws

Goudsmid Steph Tjon

Er is in 2022 niet alleen veel veranderd in het atelier, ook qua mensen hebben we geweldige aanwinsten! Zo zijn we dolgelukkig met onze nieuwe samenwerkingspartner goudsmid Steph Tjon.

Goudsmid Steph Tjon aan het werk
Al drie jaar in Ravenstein

Drie jaar geleden al is deze goudsmid in Ravenstein komen wonen en werken, maar vanwege de Coronamaatregelen had niemand elkaar gezien. Deze zomer kwam daar verandering in: exposities en events gingen weer door. We maakten kennis via het Kunst en Ambachtsgilde Ravenstein. Het klikte meteen, en het ene na het andere schitterende werk komt nu uit onze ateliers.

Een bedel voor aan een armband: zilver Steph Tjon, glaskunst Katinka Waelbers
Oost meets West

Steph Tjon stelt zichzelf voor op zijn website met “Oost meets West”. Er zijn dan ook zeker stijl-invloeden uit het Oosten terug te vinden in zijn mooie vrije werk. De tweede belangrijke Oostelijke invloed is de super goede klantgerichtheid. Heel lang heb ik als reclame-slogan voor opdrachten de zin gebruikt “wij maken wat u mooi vindt”. Dat is precies ook wat Steph doet. Hij heeft – net als ik – een ook herkenbare eigen stijl, maar dringt deze niet op aan de klanten. Het is gewoon leuk om in meerdere stijlen te werken.

Maken wat de klant wil en niet je eigen stijl opdringen is altijd belangrijk, maar bij rouwwerk is het superbelangrijk. Rouwwerk moet passen bij de wensen van de nabestaande en bij het leven van de overledene. De smaak van de maker is daarbij volstrekt onnuttig.

Vernieuwen is daarbij wel nodig! Heel vaak vragen klanten om werk dat niet zomaar te koop is. Iets bijzonders, iets nieuws. Daarvoor is vaak een beetje innovatie een must. Niets geeft meer uitdaging en voldoening dan nieuwe, mooie dingen maken die klanten een beetje helpt het verdriet te verwerken. Objecten die niemand anders heeft, en die een blijvende herinnering zijn aan de goede tijd die mensen samen hebben gehad.

Twee trouwringen in een glazen hart. Glaskunst Katinka Waelbers
Glaskunst met trouwringen erin

Zo was ik al enige tijd bezig met het ontwikkelen van glaskunst met trouwringen. Glazen objecten waarin de beide ringen zichtbaar zijn verwerkt. Waar ik tegen aan liep, is dat ik – met mijn bescheiden goudsmidkunstjes – maar één manier wist om de ringen in zo’n houder te zetten. Steph bood uitkomst. We hebben nu een aantal ringenbollen gemaakt samen. Elke ringenbol met een andere constructie van de ringen, passend bij de wensen van de klant en de vorm van het glas!

Ringen in een traan, kruislinks. Bewerking ringen Steph Tjon. Glaskunst Katinka Waelbers
Sieraden met “assteentjes”

Nu gaan we samen sieraden ontwikkelen waarbij “steentjes” van glas met as gezet worden in mooie gouden en zilveren sieraden. Dat kan van alles zijn: oorbellen, hangers, broches, of ringen. Ik zie ontzettend uit naar het maken van deze nieuwe lijn. De samenwerking met Goudsmid Steph Tjon is echt het cadeautje van najaar 2022.

Een kijkje nemen op zijn website kun je hier! www.ateliereste.nl